Nyilván az tűnik legnyilvánvalóbbnak, hogy ha valaki intenzíven érdeklődik egy-egy terület iránt, akkor elkezdi feldolgozni a szakirodalmat. A kijózanító helyzet azonban az, hogy a szakcikkeket szakemberek írják szakembereknek. A cikkek helyes értelmezése szakismereteket kíván.

Ennek bemutatására egy kis játékra invitállak. Bemásolok egy szövegrészletet egy lektorált szakcikkből [Joseph 2022]. Direkt eredeti nyelven, angolul, hiszen, ha valaki ilyet szeretne csinálni, akkor ahhoz folyékony angol nyelvtudás szükséges (de nem elégséges feltétel).
A feladat az, hogy mondd meg egy olvasás után (na jó, lehet többszöri is), hogy ebben a szövegrészben mi a kamu?

„Hybrid-hydrogel was prepared by incorporating precasted resveratrol micelles into a fenugreek galactomannan hydrogel matrix by a gel-phase thin-film dispersion method followed by dehydration under vacuum. Briefly, 10 g of resveratrol was heated with 5 g of sunflower oil to form a solution and then slowly added to 15 g of lecithin dissolved in ethanol/water (25/75, v/v). The mixture was homogenized and kept stirring for 8 h. The solution was evaporated at 50 ± 5 °C to remove ethanol and to form the micelles.”

Van rá egy cári két kopejkásom, hogy nem sikerült. Persze ne hibáztasd magad, mert a hiba kiszúrásához szakismeret és gyakorlati tapasztalat szükséges. A hibás rész egyébként:

„10 g of resveratrol was heated with 5 g of sunflower oil to form a solution”

Magyarul értelemszerűen: „10 g rezveratrolt 5 g napraforgóolajjal felmelegítettünk, hogy homogén oldatot képezzünk.”

Merthogy 10 g rezveratrolt nem lehet 5 g napraforgóolajban feloldani, nem lehet homogén oldatot képezni.

Ami miatt gyanút lehetett fogni olvasáskor az az, hogy:

  1. túl kicsi az oldószer / oldott anyagy arány (ami kémiai ismeretek alapján mondható el), illetve
  2. ha van gyakorlati tapasztalatod a rezveratrollal (nekem van), az alapján ismeretes, hogy rezveratrol nagyon rosszul oldódik minden hagyományos oldószerben.

Természetesen nem korrekt tények, bizonyítékok nélkül vádaskodnom, ezért kísérletet csináltam a saját igazam bizonyítására, illetve, azért, hogy ha rossz a feltételezésem, akkor azt beismerem és tanulok belőle.
A kísérlet eredménye igen beszédes lett, ugyanis nemhogy nem oldódott fel a rezveratrol hanem minden galacsinokká állt össze (4.a) ábra). Ez így nyilván használhatatlan egy folyadékos rendszerben, amiben muszáj, hogy az olajfázis homogén legyen (4.b) ábra) (a cikk egyébként arról szól, hogy speciális, nagy biohasznosulású folyadékszerkezetet hoztak létre a kutatók).

Összegezve elmondható, hogy a gyakorlat felülírta az írott tudományt. Ez a cikk [Joseph 2022] pedig finoman szólva is használhatatlan, hiába lektorált szakcikk. Lehet, hogy más részei is hamisak.

4. ábra Rezveratrol

4. ábra Rezveratrol „oldódása” napraforgóolajban a cikkben [Joseph 2022] megadott
paraméterek mellett (a), és amilyennek lennie kellett volna a cikk szerint (b).

Most újra felmerülhet a korábban elhangzott kérdés, hogy mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik mindig a szakcikkek tévedhetetlen igazságával kampányolnak?
Ők feltétel nélkül elhinnék, és el is hiszik a fenti cikkben írtakat, ugyanis ennek hazai vonatkozása is van.

Hogyan tovább?

A magam útját járva, a kísérlet után írtam a fenti cikk [Joseph 2022] első szerzőjének, és kerek perec megmondtam, hogy nem lehet reprodukálni a cikkben leírtakat (ami egyenlő azzal, hogy a cikk tudományos értéke nulla). A szerző beismerte, hogy „hát igen, még több természetes emulgeátort is hozzá kell adni, és akkor működik”. Szóval maga a cikk, úgy, ahogy publikálták egy nagy kamu, de egyéb anyagok hozzáadásával működhet.

A szerzőtől kapott információval, és némi saját háttérmunkával új kísérletet csináltam, csak immáron egy szintetikus, egészségre nem túl kedvező hatású ún. poliszorbátot is adtam az eddigi rezveratrol – napraforgóolaj elegyhez. És láss csodát, a rezveratrol tökéletesen feloldódott!

 

Ínyenceknek
A poliszorbát potenciálisan tartalmazhat etilén-oxidot és 1,4 dioxánt, amelyek miatt rákkeltő hatása lehet, ezen felül kiválthat bőrallergiát, illetve toxikus hatással lehet a reprodukciós szerveinkre és a magzatfejlődésére is.

 

A tanulság? A szakirodalomkutatás gyakorlati tesztek nélkül pont olyan, mintha csak olvasnánk a szerelemről a „Neonfény a Nílus felett” című könyvben, ahelyett, hogy a gyakorlatban élnénk meg. Elhihetjük, hogy minden úgy van, ahogy olvastuk, de át is élhetjük. A kettő között szerintem óriási különbség van!

Kedves olvasó, esetleg most azt gondolod, hogy ez téged nem érint? Nos, a fenti cikk egy speciális, nagy biohasznosulással kecsegtető technológia hatékonyságát demonstráló legfőbb szakcikk, és ezzel a ’technológiával’ készült termékeket Magyarországon is árulnak. A technológiát forgalmazó indiai cég egyébként bárkinek eladja a „ki tudja hogyan készült” anyagait, és utána ezek gyorsan, nagy csinnadrattával eljutnak a fogyasztókhoz. Elvégre (csak) kommunikációs szinten mégis egy forradalmi áttörésről van szó.
Az már más kérdés, hogy vajon tényleg az van-e benne, mint, amit ráírtak? Ha a szakcikk mögött meghúzódó valóságból indulunk ki, akkor a helyes válasz nemleges.

A mesterséges intelligencia válasza a témában

A napjainkban napi szinten tetten érhető abszurditást (a tudomány marketingcélokra történő felhasználása témában) tovább fokozandó megkérdeztem a mesterséges intelligencia legújabb verzióját is ugyanerről: „a rezveratrol oldódik-e napraforgóolajban”?

A következő választ kaptam:

"Igen, a rezveratrol oldódik napraforgóolajban. A rezveratrol lipofil tulajdonságú, ami azt jelenti, hogy jól oldódik zsírokban és olajokban. A napraforgóolaj, mint más növényi olajok, megfelelő közeg a rezveratrol oldásához.

Miért oldódik a rezveratrol napraforgóolajban?

Lipofilitás: A resveratrol zsíroldékony molekula, amely könnyen oldódik zsírokban és olajokban. A napraforgóolaj, amely nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, jó oldószer a resveratrol számára.

Olajok általános jellemzői: Az olajokban lévő zsírsavláncok lehetővé teszik, hogy a lipofil molekulák, mint a resveratrol, könnyen oldódjanak bennük.”

Mondanom sem kell, hogy a mesterséges intelligencia válasza sok sebből vérzik, és habár nagyon tudományosnak tűnik első olvasatra, alapvetően helytelen.

Az egész tanulsága?

Számomra az, hogy:

Nem szabad elhinni valamit csak azért, mert valaki azt mondja, hogy szakcikkek támasztják alá az ő igazát.

A szakcikkeket és úgy általában a tudományt gyakran csak marketingcélra használják bizonyos emberek.

A szakcikkeket szakemberek írják szakembereknek, és nem tartalmazzák az egyetemes igazságot.

Feltétel nélkül nem hiszek a lektorált szakcikkeknek sem (ezért is nagyon sokszor tesztelem azt, amit ott leírnak),

Feltétel nélkül nem hiszek a mesterséges intelligenciának.

Műszaki kérdésekben kritikus vagyok, és a saját kísérleti tapasztalataimnak hiszek.

Felhasznált irodalom:

[Joseph 2022] - Joseph, A., Balakrishnan, A., Shanmughan, P., et al.: Micelle/Hydrogel Composite as a “Natural Self-Emulsifying Reversible Hybrid Hydrogel (N’SERH)” Enhances the Oral Bioavailability of Free (Unconjugated) Resveratrol, ACS Omega, 7, 15, 12835–12845, 06, 04, 2022.

Iratkozz fel a hírlevelemre

Ha értesülni szeretnél új cikkeimről, videóimról, előadásaimról,
médiamegjelenéseimről.

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.